Harpsnaren

Een snaar gebroken?  Een volledige nieuwe set of enkele octaven nodig voor uw reserve?  

 

Voor het bestellen van harpsnaren kan je terecht op de vernieuwde webshop van Arpeggio Music

 

Verzendkosten voor het opsturen van snaren zijn goedkoop en simpel: slechts 3,50 euro.  Of het nu een grote op kleine bestelling is. 

 

Maar OPGELET, om de juiste snaren voor jouw harp te bestellen zijn er een aantal zaken die je moet weten.  Het eerste is inderdaad of uw harp een klepharp of pedaalharp is.  Tot zover is alles duidelijk, behalve dan misschien het feit dat sommige klepharpen besnaard worden met pedaalharpsnaren.  Dat is zo bij alle klepharpen van Lyon&Healy en de Korigan van Camac.  Bij de Salvi harpen is het simpel: klepharpen met klepharpsnaren, en pedaalharpen met.... enfin, u begrijpt het wel.

 

Binnenkort kan u op deze site een schema downloaden met de correcte besnaring van iedere harp.  Want het is belangrijk dat u de juiste snaren gebruikt.

 

Verder moet je nog weten welke snaren je nodig hebt: darmsnaren, nylonsnaren, metalen snaren, professional metalen snaren, carbonsnaren, silk gut snaren, ...

 

Bij zo goed als alle harpen wordt het eerste en bij Salvi zelfs de eerste twee octaven van de harp standaard besnaard met nylonsnaren.  Ook als het een harp met "darmbesnaring".  Bij de Salvi harpen beginnen de darmsnaren vanaf de mi nr.15.  Bij pedaalharpen beginnen de darmsnaren standaard vanaf mi nr 08.

 

Maar welke snaar heb je precies nodig?  De beste methode om de correcte snaar door te geven of online te bestellen is met de standaard snaarnummering.  Dit vermijdt verwarring.  In combinatie met de noot is er dan weinig kans op vergissingen. 

 

Hoe werkt dit?  Er is een eenvoudig hulpmiddeltje om de nummering van de snaren op iedere harp te onthouden.

 

Op zo goed als iedere harp (zeker van de gekende merken) is de hoogste LA op de harp nr 5 De hoogste LA is natuurlijk lang niet altijd ook de hoogste noot.  Maar zowel op grote als op kleine klepharpen, en zelfs op iedere pedaalharp is de hoogste LA dus nr. 5.  De snaren erboven zijn dan nrs. 4, 3, 2, 1.  En bij de pedaalharp zelfs 0 en 00.  De noten eronden tellen dan op.  SOL nr 6, enz.